در خصوص وجود کپسول آتشنشانی در خودرو، جالب است بدانید از سال ۲۰۰۰ میلادی به بعد طبق بررسیهایی که بر روی خودروهای تولیدی انجام دادند، کارشناسان متوجه شدند، علیرغم توسعه و پیشرفت روز افزون در بخش صنعت خودرو، بیشترین حوادث آتش سوزی در این خودروها صورت میگیرد. بنابراین نکتهای که در هنگام بروز چنین حوادثی بایستی بسیار بدان توجه نمود، وجود کپسول آتش نشانی در ماشین میباشد. چرا که حادثه هیچگاه خبر نمیدهد. بنابراین بهتر نیست خود را برای اتفاقات غیر مترقبه از قبل آماده و مهیا کنید و با خرید کپسول آتش نشانی و قرار دادن آن داخل خودرو ایمنی خود را صد چندان سازید.
در نتیجه ما به دلیل اهمیتی که این موضوع دارد، تصمیم گرفتیم مقالهای تحت عنوان کپسول آتشنشانی مناسب خودرو را برای شما گردآوری کنیم تا بتوانیم در این مورد اطلاعات موثق و جدیدی در اختیار شما قرار دهیم. به هرحال، با این که در شکل ظاهری کپسول های آتشنشانی ویژه خودروها ممکن است تفاوتهایی وجود داشته باشد، منتها یادآور میشویم که کپسولهای آتشنشانی از نظر ظرفیت هیچ فرقی با سایرکپسولها ندارند.
انواع حریق ها
در جهت مطالعهی کپسول آتشنشانی مناسب خودرو، معمولاً در یک خودرو به سبب مواد اشتعال زایی که در داخل آن است، احتمال رخ دادن حوادث آتش سوزی هم وجود دارد. به طور مثال، مواد جامدی چون، شیلنگ بنزین و نیز مایعاتی جون بنزین یا حتی روغن موتور در اثر یک بی احتیاطی حوادث ناگواری را به بار میآورد. به همین خاطر با توجه مواردی که اشاره کردیم، به احتمال زیاد در یک ماشین آتش سوزیهای بسیاری ممکن است رخ دهد. بنابراین در ادامه بیشتر در بارهی انواع حریقهای خودرو با شما صحبت خواهیم نمود:
بر مبنای استاندارد انجمن ملی آتشنشانی آمریکا(NPFA)، چهار نوع حریق در ماشین منجر به آتش سوزی میشود:
نوع اول حریق ـ کلاس A: در این نوع از آتش سوزیها، موادی مثل چوب، کاغذ، پارچه، سایر جامدات باعث حریق میشوند. با وجود این نوع از حریق در اتومبیلها، در مقابل کمترین میزان خطر را هم نصیب خود کرده است، چرا که با بیشتر کپسولهای آتشنشانی میشود حریق نوع A را مهار کرد.
نوع دوم حریق ـ کلاسB: این نوع از حریقها، در اثر بنزین، گازوئیل، روغن و سایر مایعات قابل اشتعال منجر به حوادث آتش سوزی میشوند. در واقع اگر بخواهیم از نظر مخاطره آمیز بودن این چهار نوع حریق صحبت کنیم ، بایستی گفت حریق کلاسB خطرسازترین نوع آتش سوزی در خودروها به حساب میآید. پس بهتر نیست با نصب یک کپسول آتشنشانی مناسب خودرو ، با این کار از خود و ماشین تان محافظت نمایید.
نوع سوم حریق ـ کلاس C: همواره اینگونه از حریقها، به سبب گازهای قابل اشتعال شکل میگیرند. البته حریق کلاس C در خودرو جزء دسته مخاطره آمیزترین آتش سوزیها هم میباشد. هر چند این نوع حریق را با همراه داشتن به موقع کپسول آتشنشانی میتوان به راحتی کنترل کرد.
نوع چهارم حریق ـ کلاس D: این نوع حریق به خاطر تجهیزات برقی و الکتریکی داخل ماشین به وجود میآید.
مهمترین عواملی که سبب آتش سوزی در خودرو میشوند
در جریان مبحث کپسول آتشنشانی ویژهی خودرو، همانطور که میدانید به دلایل متعددی یک ماشین دچار حوادثی همچون آتش سوزی میشود. اما اگر کمی دقت کنید، در ادامه متوجه میشوید که بیشتر مسائل مکانیکی یا الکتریکی سرمنشاء آن است. لذا سرویس منظم و دورهای خودرو خطر آتش سوزی را تا حدود زیادی کاهش میدهد. از اینرو وجود یک کپسول آتشنشانی داخل خودرو در مواقع حریق بسیار میتواند کارساز باشد.
نواقصی در طراحی خودرو
در روند بررسی و بازبینی کپسول آتشنشانی مخصوص خودرو، گاهی اوقات در برخی اتومبیلها به علت ایرادات مختلفی که در مراحل طراحی آنها وجود دارد، امکان آتش سوزی هم در چنین خودروهایی بالا میرود که حتی پس از آتش گرفتن ماشین سبب انفجار آن میشود. به این ترتیب ایراداتی در بخش سیستم برقی اتومبیل، باتری معیوب و حتی نشتی باک بنزین از جمله فاکتورهایی هستند که در یک لحظه جرقه آتش را در خودرو شعله ور میسازند. لذا با یک کپسول آتشنشانی ویژه خودرو میشود از شدت این حوادث تا حد بسیار زیادی کاست.
تصادفات رانندگی
در حوادث رانندگی، به علت اینکه حین تصادف به سبب وارد شدن ضربه به باک بنزین یا مخزن گاز مایع،
آتش سوزی اتفاق میافتد و در نهایت منجر به انفجار اتومبیل میشود.
ایراداتی در سیستم برقی خودرو
مطابق با آماری که از سوی انجمن ملی آتش نشانی آمریکا ارائه شده، درحدود دو سوم حریق خودرو در ارتباط با نواقصی است که در سیستم برقی یا مکانیکی خودرو ایجاد میشود.
بالا رفتن دمای موتور خودرو
داغ شدن بیش از حد موتور ماشین منجر میشود مایعاتی همچون روغن موتور، روغن ترمز و غیره روی بدنه موتور سرازیر شود که این شرایط به سرعت سبب آتش سوزی و دسته آخر گاهی باعث انفجار میشود. شاید بهتر باشد برای حفاظت از جان خود و همچنین اتومبیل خود به فکر نصب کپسول آتشنشانی ویژه خودرو باشید.
مبدل کاتالیزور و داغ شدن آن
از آنجایی که مبدل کاتالیزور در خودرو بیشترین گرما را تولید میکند، لذا چنانچه نقص و ایرادی در آن وجود داشته باشد به علت گرمای بیش از حد آن منجر به آتش سوزی میگردد.
کدام کپسول آتش نشانی مناسب برای خودروی شماست؟
در مورد اینکه کدام کپسول آتشنشانی میتواند برای خودروی شما مناسب باشد؟ بایستی چنین گفت، کپسول آتش نشانی پودر خشک یا ABC میتواند
بهترین توصیه از جانب ما به شما باشد. چرا که این کپسول برای اکثر حریقها که در مطالب فوق دربارهاش صحبت کردیم کاربرد دارد و به نحو احسن میتواند آتش را مهار کند.
چنانچه کپسول آتشنشانی پودر ABC بر روی موتور خودرو به کار رود، احتمال دارد سبب ایجاد خوردگی در آن شود. برای جلوگیری از این آسیب بهتر است به محض خاموش شدن آتش، بقایای به جای مانده از پودر به طور کامل پاک سازی شود.
مناسب ترین اندازه برای کپسول آتشنشانی
همواره در انتخاب اندازه و همچنین مکان قرار گیری کپسول آتشنشانی برای خودرو بسیار دقت نمایید. به این ترتیب بهتر است برای ماشینهای بزرگتر مثل ون کپسول هایی با وزن ۲ کیلوگرمی انتخاب شود. به طور کلی توصیه ما به شما این است که برای زمان های اضطراری حتما یک کپسول با وزن یک کیلوگرمی (۱Kg) یا دو کیلوگرمی (۲Kg) از نوع پودر خشک ABC را داخل خودرو داشته باشید.
نکاتی درباهی کپسول آتشنشانی ویژه خودرو
در زمان انتخاب کپسول آتشنشانی مناسب برای اتومبیل خود، لطفاً به این نکات توجه نمایید:
- وزن کپسول آتشنشانی– بهتر است کپسول های ۲ کیلوگرمی یا سبکتر را برگزینیم
- بدنه مقاوم کپسول آتشنشانی–بخاطر سبک بودن و نیز محافظت از خوردگی، همواره جنس بدنه کپسول از آلومینیوم باشد.
- در دسترس بودن آسان کپسول آتشنشانی
- دارا بودن بست و نگهدارنده کپسول آتشنشانی داخل خودرو وجود یک نگهدارنده برای زیر صندلی ماشین یا صندوق عقب، بهترین حالت ممکن برای نگهداری کپسول آتشنشانی است. البته گاهی با توجه به گیرههایی که خود کپسولها دارند، میتوان در دیگر محلهای داخل خودرو آن را نصب کرد.
- تخلیه قابل کنترل – اهرم (دستگیره) بادوام و قابل کنترل داشته باشد.
- ضمانتنامه مناسب کپسول آتشنشانی
– این ضمانت نامه برای زمانی است که کپسول در حین تولید دارای ایراداتی باشد و از طریق شرکت مربوطه، آن را به صورت رایگان برای شما تعویض یا تعمیر کند. - داشتن نشان استاندارد – همیشه در زمان خرید کپسول آتشنشانی دقت نمایید که حتما محصول مورد نظر، مهر استاندارد داشته باشد.
محل نگهداری کپسول آتشنشانی در خودرو
جهت نگهداری کپسول آتشنشانی در خودرو، برای داشتن سرعت عمل در کار خاموش کردن آتش، ما توصیه میکنیم آن در زیر صندلی راننده یا زیر صندلی مسافر (کنار دست راننده) نصب شود. به همین خاطر از کپسول آتشنشانی استفاده کنید که حتما در وهلهی اول پایه نگهدارنده داشته باشد و نیز برای جلوگیری از صدمه و آسیب در محل نصب کاملاً ثابت باشد و به نوعی غلط نخورد.
چنانچه یک زمانی موتور ماشین بنا به دلایلی که در مطالب فوق به آن اشاره کردیم آتش گرفت، برای اطفاء حریق، کاپوت را به طور کامل باز نکنید چرا که جریان اکسیژن هوا سبب میشود در یک آن آتش بیشتر شعله ور شود. در چنین زمانهایی فقط اهرم کاپوت را بکشید تا کمی باز شود و از میان درزهای موجود در کنارههای کاپوت محتویات کپسول آتشنشانی پودری را به درون آن قسمت بپاشید تا بتوانید آتش را خاموش کنید.
نکات دربارهی نگهداری از کپسول آتشنشانی در گذر زمان
در ابتدای کار، ضرورت دارد به صورت دورهای تمامی کپسولهای آتشنشانی توسط یک متخصص بازدید و کنترل شود، از اینرو بر اساس نکاتی در ذیل گفته میشود هر چند وقت یکبار حین بازدید بایستی از سالم و ایمن بودن کپسول اطمینان حاصل نمایید:
- حتما حین بازرسی، دقت نمایید که پین ضامن کپسول آتشنشانی سالم باشد.
- در حین کنترل هیچ اثری از خرابی، زنگ زدگی یا صدمه بر روی کپسول دیده نشود.
- در زمان بازرسی برای این که از پر بودن کامل کپسول آتشنشانی، مطمئن شوید، بایستی درجه فشارسنج کپسول روی رنگ سبز قرار داشته باشد.
- برای جلوگیری از کلوخه شدن، هر شش ماه یکبار محتویات پودری داخل کپسول را وارونه کنید و به آرامی آن را چند باری تکان دهید.
- کلام آخر، در هر حال به شارژ کپسول آتش نشانی مناسب خودرو حتی زمانهایی که کاملاً تخلیه نشده هم بایستی توجه کنید. این کار معمولا سالانه انجام میشود.